Aktualności Regionalny Konkurs „Mini Chef Cook”

Regionalny Konkurs „Mini Chef Cook”

  • 29 maja 2025 16:51

27 maja 2025 r. w naszej szkole odbył się Regionalny Konkurs Mini Chef Cook przeznaczony dla uczniów klasy VIII szkół podstawowych powiatu sanockiego.

Organizatorem konkursu był ZS CKR w Nowosielcach.

Słowa powitania do naszych gości skierował pan wicedyrektor ZS CKR Jakub Czerkies, życząc konkursowiczom jednocześnie sukcesu i satysfakcji z udziału w gastronomicznych zmaganiach.

Nad przebiegiem konkursu czuwał przewodniczący jury p. Rafał Żelichowski -  szef kuchni jednej z restauracji w Karczmie Jawor w Solinie, pan dyrektor, dwóch nauczyciel przedmiotów gastronomicznych oraz jeden przedstawiciel – opiekun uczniów biorących udział w zmaganiach.

W konkursie udział wzięło 5 dwuosobowych drużyn, reprezentujących następujące szkoły: SP z Beska, Pielni, Pobiedna oraz z Sanoka nr 3 i nr 8.  Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu potraw wpisujących się  w temat tegorocznej edycji Makaron, kluski i kluseczki w roli głównej”

Pierwsze miejsce zajęli uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 3 im. Tadeusza Kościuszki w Sanoku: Michał Dzik i Wiktor Dereń, pod opieką p. Katarzyny Krawieckiej. Kolejne miejsce na podium przypadło uczeniom SP w Pielni – Zuzannie Szatkowskiej i Tobiaszowi Szatkowskiemu a ich opiekunem była p. Justyna Ciupka.

III miejsce zajęły uczennice: Diana Knurek i Maja Ciupka z SP w Besku, które swoją pracę przygotowały pod opieką p. Wioletty Mroczkowskiej.

Poziom uczestników był wyjątkowo bardzo wysoki, przygotowane potrawy wzbudziły uznanie i podziw członków komisji konkursowej. Bardzo duże wrażenie kulinaria wywarły na

mistrzu kuchni – panu Rafale Żeniszewskim, który nie szczędził słów pochwały młodym i być może przyszłym adeptom sztuki kulinarnej. Za udział w konkursie podziękował uczestnikom i ich opiekunom p. dyrektor Ryszard Dziekan, jednocześnie zachęcając naszych młodych gości do rozważenia oferty edukacyjnej naszej szkoły.

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody książkowe i rzeczowe ufundowane przez dyrekcję ZS CKR w Nowosielcach oraz właściciela restauracji Bacówka Polany. Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę nauczycieli, którzy dołożyli starań w przygotowanie uczniów i za sprawowaną opiekę.

Organizatorzy dziękują wszystkim pracownikom oraz uczniom ZS CKR, którzy przyczynili się swoim zaangażowaniem w organizację imprezy.