Zespół Szkół CKR w Nowosielcach w Programie PO WER
Zespół Szkół CKR w Nowosielcach
w Programie PO WER
Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój
Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji poprowadzi projekty wspierające m.in. mobilność kadry edukacji szkolnej, zagraniczne staże dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych, mobilność studentów z niepełnosprawnością oraz znajdujących się w trudnej sytuacji finansowej oraz szkolenia kadry kształcenia zawodowego. Projekty realizowane są na zasadach obowiązujących w programie Erasmus+.
Okres realizacji: 01.09.2016 – 28.02.2018
Wartość projektu: 494 040, 38 PL
Robert Piechocki
Projekt nr POWERVET- 2016 – 1 – PL01 – KA102 – 025262 pt. Nowe doświadczenia zawodowe uczniów ZS CKR Nowosielce – praktyki w Unii Europejskiej, realizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój ( PO WER) w ramach projektu „ Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”, na zasadach Erasmus+
Nowosielce, dnia 17 października 2016 roku.
1 . Cele Projektu:
* Wszechstronny rozwój uczestników, ze szczególnym uwzględnieniem rozwoju zawodowego:
- uczniowie zapoznają się z zasadami funkcjonowania branży gastronomiczno - hotelarskiej, weterynaryjnej, mechanizacyjnej
i energetycznej w Irlandii.
* Rozszerzenie horyzontów myślowych młodzieży oraz wzbogacenie posiadanej wiedzy: uświadomienie specyfiki zawodu, obycie
z zawodem, zbieranie doświadczeń, zrozumienie idei pracy z pasją oraz powołania wynikającego z wyboru danego fachu.
* Uświadomienie młodzieży roli elastyczności i mobilności zawodowej:
- nie należy zamykać się tylko we własnym środowisku i ograniczać się do informacji zebranych na lekcjach przedmiotów zawodowych, trzeba poszukiwać, wyjeżdżać, uczyć się od innych ,a potem próbować przenieść spostrzeżenia np. w swoim miejscu zamieszkania, zakładając swoje przedsiębiorstwo.
* Poszukiwanie inspiracji zawodowych, rozwój kreatywności, inne spojrzenie na dany zawód.
* Rozwój kompetencji językowych:
- etap przygotowawczy (szkolenia językowe ) pomogą młodzieży przełamać barierę językową oraz nauczyć się podstawowego słownictwa fachowego (przygotowanie do opanowania w Irlandii zaawansowanych słówek branżowych),
- praca w irlandzkich przedsiębiorstwach pozwoli opanować słownictwo fachowe związane z zawodami. W czasie wolnym od praktyki uczniowie będą zmuszeni do samodzielnego funkcjonowania w obcym kraju, np. zakupy, korzystanie z komunikacji miejskiej, co przyczyni się do przełamania barier językowych.
* Rozwój osobowościowy i mentalny: nabranie pewności siebie, nauka samodzielnego działania, podejmowania decyzji, dorosłego postępowania, aklimatyzacji w nowych warunkach, adaptacji do warunków życia w obcym kraju.
* Naukę pracy w zespole: (ze swoim kolegą/koleżanką ze szkoły),
a potem z innymi ludźmi, którzy żyją w innej kulturze, tradycji, reprezentują inne przekonania, wyznają inną religię (tu: głównie współpracownicy z zakładów).
* Rozwój kulturowy: poznanie zwyczajów, tradycji (również tych codziennych) Irlandczyków.
* Pozyskanie cennych kwalifikacji potwierdzonych szeregiem dokumentów, które potem można załączyć do swojej aplikacji ubiegając się o stanowisko pracy.
2. Partnerzy projektu:
Instytucja wysyłająca:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. II Czechosłowackiej Brygady Spadochronowej w Nowosielcach
Your International Training, FBD House, The Spa Square ,Mallow, Co Cork, Irlandia.
3. Kryteria uczestnictwa w projekcie:
a. Wypełnienie przez ucznia Formularza zgłoszeniowego oraz złożenie do koordynatora projektu (w terminie podanym na tablicy ogłoszeń).
b. Systematyczne zapoznawanie się z informacjami zamieszczonymi na tablicy przeznaczonej na potrzeby ww. projektu oraz informacjami publikowanymi na szkolnej stronie internetowej.
c. Udział rodziców ucznia w szkolnym spotkaniu informacyjnym.
4. Osoby odpowiedzialne za realizację projektu:
- dyrektor ZS CKR im. II Czechosłowackiej Brygady Spadochronowej w Nowosielcach – mgr inż. Józef Gocko,
- koordynator projektu – mgr Robert Piechocki,
- nauczyciel języka angielskiego – mgr Konrad Widota
- wychowawcy klas drugich w roku szkolnym 2016/17: mgr Agnieszka Wiśniewska, mgr Agata Pastuszek, mgr Robert Piechocki.
- projekt skierowany jest przede wszystkim do uczniów klas drugich w r.sz.2016/17,
- uczennice oraz uczniowie mają równy dostęp do projektu,
- ocena z zachowania,
- motywacja do wyjazdu,-
znajomość języka angielskiego, ocena z przedmiotu język angielski,
- oceny z przedmiotów zawodowych.
Przewidziana jest również procedura odwoławcza - w formie osobistej rozmowy ucznia z dyrektorem i koordynatorem, po czym dyrektor zadecyduje o akceptacji bądź odrzuceniu odwołania.
6. Przygotowanie do praktyki:
- uczniowie zakwalifikowani do udziału w praktyce będą obowiązkowo uczestniczyć
w programie przygotowań pedagogicznych, kulturowych, językowych oraz kursach zawodowych,
- zajęcia będą podzielone na moduły,
- harmonogram zajęć będzie udostępniony na szkolnej tablicy informacyjnej oraz na szkolnej stronie internetowej,
- uczeń może opuścić i usprawiedliwić tylko 2 godziny zajęć,
- przed wyjazdem do Irlandii praktykant musi podpisać umowę o staż oraz inne wymagane dokumenty,
- nieobecność na zajęciach przygotowawczych będzie skutkować skreśleniem z listy uczestników projektu.
7. W trakcie praktyki i po jej zakończeniu uczeń zobowiązuje się:
- dołożyć wszelkich starań do rzetelnej realizacji w całości programu praktyk,
- ściśle przestrzegać regulaminu praktyk, pod rygorem wykluczenie
z uczestnictwa
w projekcie,
- przestrzegać zasad bhp,
- codziennie punktualnie przybywać na miejsce odbywania praktyki,
- realizować zlecone zadania,
- uczestniczyć w imprezach kulturalnych organizowanych podczas stażu,
- na bieżąco informować opiekuna szkolnego o wszelkich nieprawidłowościach mających wpływ na przebieg praktyki,
- w trakcie praktyki codziennie sporządzać wpisy w dzienniczku praktyk oraz karcie czasu pracy, które będą podstawą do wystawienia oceny zaliczającej praktykę,
- każda grupa praktykantów sporządzi prezentację multimedialną
z przebiegu praktyki, aby społeczności szkolnej zaprezentować wspomnienia z Irlandii,
- w wyznaczonym przez koordynatora projektu terminie przybyć na spotkanie w szkole, aby przygotować i złożyć raport uczestnika
w systemie Mobility Tool+,
- uczestniczyć w działaniach promujących rezultaty praktyki
w ramach programu POWER.
Język angielski w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
Prowadzący: mgr Konrad Widota
Lp.
zajęć |
Tematyka
|
Liczba
godzin |
Data, godzina, sala
|
1.
|
Język angielski –
zawodowy |
3
|
17 listopad 2016
/czwartek/ godz. 13.30 – 15.45 sala:2 |
2.
|
Język angielski –
zawodowy |
1
|
23 listopad 2016
/środa/ godz. 13.30 – 14.15 sala:2 |
3.
|
Język angielski –
zawodowy |
3
|
1 grudzień 2016
/czwartek/ godz. 13.30 – 15.45 sala:2 |
4.
|
Język angielski –
zawodowy |
3
|
15 grudzień 2016
/czwartek/ godz. 13.30 – 15.45 sala: 2 |
|
W sumie
|
10
|
|
Moduł II:
Język angielski w zawodzie technik weterynarii
Prowadzący: mgr Konrad Widota
Lp.
zajęć |
Tematyka
|
Liczba
godzin |
Data, godzina, sala
|
1.
|
Język angielski –
zawodowy |
1
|
16 listopad 2016
/środa/ godz. 13.30 – 14.15 sala:2 |
2.
|
Język angielski –
zawodowy |
3
|
24 listopad 2016
/czwartek/ godz. 13.30 – 15.45 sala:2 |
3.
|
Język angielski –
zawodowy |
3
|
8 grudzień 2016
/czwartek/ godz. 13.30 – 15.45 sala:2 |
4.
|
Język angielski –
zawodowy |
3
|
22 grudzień 2016
/czwartek/ godz. 13.30 – 15.45 sala: 2 |
|
W sumie
|
10
|
|
Moduł III:
Warsztaty integracyjne – przygotowanie pedagogiczne
Prowadzący: mgr Robert Piechocki
Lp.
zajęć |
Tematyka
|
Liczba
godzin |
Data, godzina, sala
|
1.
|
Warsztaty integracyjne – grupa I
(technik mechanizacji rolnictwa, technik weterynarii, technik urządzeń i systemów energii odnawialnej) |
2
|
23 listopad 2016
/środa/ godz. 13.30 – 15.00 sala: 203 |
2.
|
Warsztaty integracyjne – grupa II
(technik żywienia i usług gastronomicznych) |
2
|
30 listopad 2016
/środa/ godz. 13.30 – 15.00 sala: 203 |
|
W sumie
|
4
|
|
Moduł IV
Carving – kurs zawodowy dla I grupy z technikum żywienia i usług gastronomicznych
Prowadzący: Dariusz Ślusarczyk Food Art
Lp.
zajęć |
Tematyka
|
Liczba
godzin |
Data, godzina, sala
|
1.
|
Kurs carvingu
|
6
|
8 grudzień 2016 roku
/czwartek/ godz. 08.00 – 14.00 sala: świetlica internatu chłopców (możliwa zamiana sal) |
2.
|
Kurs carvingu
|
6
|
9 grudzień 2016 roku
/piątek/ godz. 08.00 – 14.00 sala: świetlica internatu chłopców (możliwa zamiana sal) |
|
W sumie
|
12
|
|
Moduł V
Warsztaty: Jak pisać reportaż?
Prowadzący: mgr Robert Piechocki
Lp. zajęć
|
Tematyka
|
Liczba godzin
|
Data, godzina, sala
|
1.
|
Warsztaty: Jak pisać reportaż?
(gr II - technikum żywienia i usług gastronomicznych)
|
2
|
20 grudzień 2016 roku /wtorek/
godz. 13.30 – 15.00 sala: 203 |
2.
|
Warsztaty: Jak pisać reportaż?
( gr I - technikum weterynarii, technikum mechanizacji rolnictwa, technikum systemów i urządzeń energetyki odnawialnej) |
2
|
21 grudzień 2016 roku
/środa/ godz. 13.30 – 15.00 sala: 203 |
|
W sumie
|
4
|
|
Moduł VI
Warsztaty: Zwyczaje i obyczaje w Irlandii
Prowadzący: mgr Konrad Widota
Lp. zajęć
|
Tematyka
|
Liczba godzin
|
Data, godzina, sala
|
1.
|
Warsztaty: Zwyczaje i obyczaje w Irlandii
(gr I - technikum mechanizacji rolnictwa, technikum systemów i urządzeń energetyki odnawialnej) |
2
|
11 styczeń 2017 roku
/środa/ godz. 13.30 – 15.00 sala: 2 |
2.
|
Warsztaty: Zwyczaje i obyczaje w Irlandii
(gr II - technikum żywienia i usług gastronomicznych) |
2
|
12 styczeń 2017 roku
/czwartek/ godz. 13.30 – 15.00 sala: 2 |
|
W sumie
|
4
|
|
Moduł VII
Warsztaty: Kurs zawodowy dla uczniów technikum urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
Prowadzący: mgr Krzysztof Skoczołek
Lp.
zajęć |
Tematyka
|
Liczba godzin
|
Data, godzina, sala
|
1.
|
Elektroniczne urządzenia pomiarowe, budowa
i zastosowanie - wiadomości ogólne. |
2
|
30 styczeń 2017 roku
/poniedziałek/ godz. 13.30 – 15.00 sala: 16 |
2.
|
Wykonywanie pomiarów i wyznaczanie odcinków prostych za pomocą poziomicy laserowej pod uchwyty mocujące ruraż oraz urządzenia energetyki odnawialnej.
|
3
|
31 styczeń 2017 roku
/wtorek/ godz. 13.30 – 15.45 sala: 16 |
3.
|
Praktyczne zastosowanie urządzeń pomiarowo -kontrolnych przy montażu systemów i urządzeń energetyki odnawialnej
|
3
|
1 luty 2017 roku
/środa/ godz. 13.30 – 15.45 sala: 16 |
|
W sumie
|
8
|
|
Moduł VIII
Język angielski zawodowy dla uczniów technikum mechanizacji rolnictwa oraz technikum systemów oraz urządzeń energetyki odnawialnej
Prowadzący: mgr Konrad Widota
Lp. zajęć
|
Tematyka
|
Liczba godzin
|
Data, godzina, sala
|
1.
|
Język angielski zawodowy
|
3
|
2 luty 2017 roku
/czwartek/ godz. 13.30 – 15.45 sala: 2 |
2.
|
Język angielski zawodowy
|
2
|
8 luty 2017 roku
/środa/ godz. 13.30 – 15.00 sala: 2 |
3.
|
Język angielski zawodowy
|
3
|
9 luty 2017 roku
/czwartek/ godz. 13.30 – 15.45 sala: 2 |
4.
|
Język angielski zawodowy
|
2
|
14 luty 2017roku
/środa/ godz. 13.30 – 15.00 sala: 2 |
|
W sumie
|
10
|
|
Moduł IX
Kurs pierwszej pomocy
Prowadzący: mgr Marcin Turek
Lp.
zajęć |
Tematyka
|
Liczba godzin
|
Data, godzina, sala
|
1.
|
Kurs pierwszej pomocy
/grupa 2– technikum żywienia i usług gastronomicznych/ |
3
|
7 luty 2017 roku /wtorek/ godz. 12.30 – 14.45 sala: 103
|
2.
|
Kurs pierwszej pomocy
/grupa 1- technikum weterynarii, mechanizacji rolnictwa, systemów i urządzeń energetyki odnawialnej/ |
3
|
14 luty 2017 roku /wtorek/ godz. 12.30 – 14.45 sala: 103
|
|
W sumie
|
6
|
|
Moduł X
Zajęcia dla uczniów technikum weterynarii
Prowadzący: lek. wet. Stanisław Kaczor
Lp. zajęć
|
Tematyka
|
Liczba godzin
|
Data, godzina, sala
|
1.
|
Zajęcia w lecznicy VetMedic, Sanok ul. Opłotki 4, prowadzący lek. wet. Tomasz Grabowski
|
3
|
13 luty 2017 roku
/poniedziałek/ godz. 11.00 – 13.00 |
|
W sumie
|
3
|
|
Moduł XI
Kurs zawodowy dla uczniów mechanizacji rolnictwa
Prowadzący: mgr inż. Andrzej Adamski
Lp. zajęć
|
Tematyka
|
Liczba godzin
|
Data, godzina, sala
|
1.
|
Kurs zawodowy dla uczniów mechanizacji rolnictwa
|
3
|
20 luty 2017 roku /poniedziałek/ godz. 14.00 sala 12
|
2
|
Kurs zawodowy dla uczniów mechanizacji rolnictwa
|
3
|
21 luty 2017 roku /wtorek/ godz. 14.00 sala 12
|
3
|
Kurs zawodowy dla uczniów mechanizacji rolnictwa
|
3
|
22 luty 2017 roku /środa/ godz. 14.00 sala 12
|
|
W sumie
|
9
|
|
Moduł XII
Instrukcja: bezpieczny pobyt na praktyce zagranicznej
Prowadzący: mgr Robert Piechocki
Lp. zajęć
|
Tematyka
|
Liczba godzin
|
Data, godzina, sala
|
1.
|
Grupa I
|
2
|
luty 2017 roku, spotkanie z uczniami oraz rodzicami w dniu podpisania umowy, sala 203
|
2.
|
Grupa II
|
2
|
sierpień 2017 roku, spotkanie z uczniami oraz rodzicami w dniu podpisania umowy, sala 203
|
|
W sumie
|
4
|
|
Moduł IV – cd
Carving – kurs zawodowy dla II grupy z technikum żywienia i usług gastronomicznych
Prowadzący: Dariusz Ślusarczyk Food Art
Lp. zajęć
|
Tematyka
|
Liczba godzin
|
Data, godzina, sala
|
1.
|
Kurs carvingu
|
6
|
6 kwiecień 2017 roku /czwartek/ godz. 08.00 – 14.00 sala: 15
|
2.
|
Kurs carvingu
|
6
|
7 kwiecień 2017 roku /piątek/
godz. 08.00 – 14.00 sala: 15 |
|
W sumie
|
12
|
|
Obecność na zajęciach obowiązkowa.
Grupy wymiany
Grupa I
podróż: lotnisko Kraków – Dublin 05.03.2017 ( wylot o godz. 11.15, lądowanie 13.25)
praktyka w Irlandii 06 – 31.03.2017
powrót: lotnisko Dublin – Rzeszów 01.04.2017 ( wylot o godz. 17.20, lądowanie 21.35)
1. Baran Weronika
|
2. Bednarczyk Anna
|
3. Bryndza Michał
|
4. Czapor Iwona
|
5. Czyż Elżbieta
|
6. Ćwiąkała Patrycja
|
7. Durda Karolina
|
8. Fabian Patrycja
|
9. Folta Roksana
|
10. Kot Honorata
|
11. Kowalczyk Kinga
|
12. Kudlik Aleksandra
|
13. Łuszcz Marcin
|
14. Nester Piotr
|
15. Podczaszy Dominika
|
16. Rychlińska Karolina
|
17.Salamon Patryk
|
18. Skarbek Patryk
|
19. Wandrowska Diana
|
20. Wyskiel Kamil
|
Podróż: lotnisko Kraków – Dublin 03.09.2017 r.
(wylot o godz. 11.15, lądowanie 13.25)
Praktyka w Irlandii: 4 – 29. 09. 2017 r.
Powrót: lotnisko Dublin – Rzeszów 30.09.2017 r.
(wylot o godz. 17.20, lądowanie 21.35)
-
Adamska Zuzanna
-
Cierpiak Piotr
-
Fal Dominika
-
Fal Weronika
-
Gocek Lidia
-
Izdebska Ilona
-
Kania Karol
-
Kornecki Dariusz
-
Kozimor Alicja
-
Kułak Aleksandra
-
Kupka Łukasz
-
Petejko Klaudia
-
Podgórska Roksana
-
Rokita Grzegorz
-
Skoczołek Rafał
-
Sokołowski Michał
-
Steciuk Bartłomiej
-
Turoń Marcin
-
Wytyczak Jakub
-
Żytka Aleksandra
Your International Training (YIT) to irlandzka organizacja zajmująca się działalnością w zakresie usług związanych z tematyką rozwoju zawodowego i edukacji. Powstała ona w 2007 i od tego czasu organizuje praktyki zawodowe, programy stażowe, kursy języka angielskiego, programy językowo-kulturalne oraz profesjonalne szkolenia w zakresie wymiany doświadczeń. Nasz partner szczególnie promuje i organizuje projekty praktyk i staży, które pomagają uczniom i nauczycielom w wykorzystaniu zalet, jakie wynikają z możliwości rozwijania kompetencji i podnoszenia kwalifikacji zawodowych w ramach europejskich programów edukacyjnych. Europejskie programy mobilności Leonardo, a następnie Erasmus+ pozwalają firmie YIT na organizację praktyk i staży zawodowych dla nauczycieli, uczniów i studentów z całej Europy. Ich celem jest edukacja zawodowa, podnoszenie kwalifikacji i umiejętności zawodowych uczestników, ich perspektyw zawodowych przy jednoczesnym zwiększeniu kompetencji w zakresie znajomości języka angielskiego, co w dalszej perspektywie wpływa na ich konkurencyjność na rynku pracy. Firma Your International Training jest również organizatorem zawodowych kursów językowych i warsztatów na temat kultury, stylu życia oraz obyczajów w krajach Unii Europejskiej.
Firma mieści się w Mallow, w Hrabstwie Cork na południu Irlandii, co umożliwia współpracę z wieloma instytucjami zajmującymi się szkoleniem zawodowym jak Mallow College of Further Education, FAS Training Centre (Narodowe Centrum Kształcenia Zawodowego w Irlandii) czy też Cork Institute of Technology jak i firmami o profilu działalności zgodnym z kierunkami kształcenia oferowanymi przez naszą szkołę, w tym zajmującymi się mechanizacją rolnictwa, wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii, weterynarią czy gastronomią. Firmy te od lat szkolą absolwentów lokalnych szkół zawodowych - dysponują więc doświadczeniem we współpracy z lokalnymi placówkami szkolenia zawodowego oraz instytucjami zajmującymi się aktywizacja zawodową. Pozwoli to uczniom jak i kadrze zawodowej na zaznajomienie się z najnowocześniejszymi rozwiązaniami dla ich dziedzin, zgodnymi z wymaganiami podstawy programowej dla praktyki zawodowej (przykładowe programy praktyki dla zawodów).
Ponadto, warunki zakwaterowania, pobytu oraz program kulturalny zaoferowane przez YIT okazały się konkurencyjne w stosunku do tych zaproponowanych przez innych potencjalnych partnerów. Pozwoli to naszym uczniom nie tylko na zdobycie doświadczeń zawodowych, ale i na rzeczywiste doświadczenie irlandzkiego stylu życia u miejscowych rodzin, jak i poprawę warunków materialnych poprzez zastrzyk finansowy w postaci pokaźnego „kieszonkowego.”
Reasumując, współpraca z Your International Training pozwoli w pełni zrealizować założenia naszego projektu: wsparcie uczniów w zdobywaniu, rozwijaniu i wzbogacaniu kompetencji zawodowych, językowych, kulturowych oraz osobowościowych w środowisku międzynarodowym.
I - II DZIEŃ
Przepisy i zasady obowiązujące w zakładzie.
-
poznanie miejsca odbywania stażu,
-
zapoznanie uczestników z przepisami bhp i p.poż. oraz dotyczącymi miejsca praktyki,
-
zagrożenia mogące wystąpić podczas odbywania praktyki zawodowej,
-
analiza zagrożeń w miejscu praktyki,
-
instruktaż stanowiskowy.
Dokumentacja w zakładzie.
-
zapoznanie z zasadami prowadzenia dokumentacji,
-
wzory dokumentów,
-
analiza zapisów w dokumentacji,
-
ćwiczenia w prowadzeniu dokumentacji.
Wyposażenie zakładu praktyki.
-
wyposażenie zakładów w sprzęt i jego zastosowanie,
-
dobór sprzętu do różnych zadań,
-
przygotowanie stanowiska do praktyk.
Zadania przygotowawcze:
-
. przygotowanie maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych do naprawy.
Zadania przygotowawcze:
-
. przygotowanie maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych do naprawy.
Diagnostyka:
-
rozpoznawanie usterek i uszkodzeń maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych,
-
dobór narzędzi do naprawy pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych,
-
dobór przyrządów specjalistycznych do planowanej naprawy poszczególnych układów maszyn.
Diagnostyka:
-
rozpoznawanie usterek i uszkodzeń maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych,
-
dobór narzędzi do naprawy pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych,
-
dobór przyrządów specjalistycznych do planowanej naprawy poszczególnych układów maszyn.
Naprawa usterek:
-
wykonywanie obsługi i naprawy pojazdów rolniczych bez zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska (bhp).
Naprawa usterek:
-
wykonywanie obsługi i naprawy pojazdów rolniczych bez zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska (bhp).
Naprawa usterek:
-
wykonywanie obsługi i naprawy pojazdów rolniczych bez zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska (bhp).
TECHNIK SYSTEMÓW I URZĄDZEŃ ENERGETYKI ODNAWIALNEJ
I - II DZIEŃ
Przepisy i zasady obowiązujące w zakładzie.
-
poznanie miejsca odbywania stażu,
-
zapoznanie uczestników z przepisami bhp i p.poż. oraz dotyczącymi miejsca praktyki,
-
zapoznanie z regulaminami obowiązującymi w miejscu stażu.
Wykonywanie schematów do montażu urządzeń energetyki odnawialnej.
V - VI DZIEŃ
Montaż układów zasilania urządzeń energetyki odnawialnej według schematu.
VII - VIII DZIEŃ
Dobór i łączenie sterowników do obsługi urządzeń energetyki odnawialnej.
IX - X DZIEŃ
Pomiary i interpretacja danych w urządzeniach energetyki odnawialnej.
XI - XII DZIEŃ
Regulacja układów automatycznego sterowania urządzeniami energetyki odnawialnej.
XIII - XIV DZIEŃ
Ocena stanu technicznego urządzeń energetyki odnawialnej – usuwanie nieprawidłowości.
XV - XVI DZIEŃ
Pierwsze uruchomienie i przekazanie do użytkowania urządzeń energetyki odnawialnej.
XVII - XVIII DZIEŃ
Inwentaryzacja urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.
XIX - XX DZIEŃ
Analiza dokumentacji, sporządzanie notatek.
TECHNIK WETERYNARII
I - II DZIEŃ
Przepisy i zasady obowiązujące w zakładzie.
-
poznanie miejsca odbywania stażu,
-
zapoznanie uczestników z przepisami bhp i p.poż. oraz dotyczącymi miejsca praktyki,
-
nadzór sanitarny w Irlandii,
-
instytucje zajmujące się nadzorem sanitarnym w Irlandii,
-
instruktaż stanowiskowy.
Dokumentacja weterynaryjna.
-
zapoznanie z zasadami prowadzenia dokumentacji weterynaryjnej,
-
wzory dokumentów,
-
analiza zapisów w dokumentacji,
-
ćwiczenia w prowadzeniu dokumentacji weterynaryjnej.
Zasady ochrony zdrowia człowieka i zwierząt.
-
zagrożenia mogące wystąpić podczas odbywania praktyki zawodowej,
-
przyczyny i możliwe skutki zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi w praktycznym działaniu,
-
analiza zagrożeń w miejscu praktyki.
Różne czynniki możliwe w weterynarii.
-
analiza czynników szkodliwych,
-
analiza czynników uciążliwych,
-
analiza możliwych skutków zagrożeń,
-
sformułowanie wniosków.
Dostępne środki ochrony.
-
podstawy zaopatrzenia i stosowania środków ochrony indywidualnej,
-
obowiązujące w Irlandii przepisy,
-
porównanie przepisów irlandzkich z polskimi.
Ochrona indywidualna.
-
identyfikacja zagrożeń,
-
dobór środków ochrony indywidualnej,
-
wybrane prace, przy których wymagane jest stosowanie środków ochrony indywidualnej,
-
wybrane prace, przy których wymagane jest stosowanie środków ochrony indywidualnej.
Wyposażenie zakładów weterynaryjnych.
-
wyposażenie zakładów weterynaryjnych w sprzęt i jego zastosowanie,
-
dobór sprzętu do różnych zadań,
-
przygotowanie stanowiska do praktyk.
Diagnostyka weterynaryjna.
XVII - XVIII DZIEŃ
Zabiegi weterynaryjne.
XIX - XX DZIEŃ
Zabiegi weterynaryjne.
Program stażu może ule.gać zmianom wynikającym np. z sytuacji w danym dniu w zakładzie praktyk.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
I - II DZIEŃ Przepisy i zasady obowiązujące w gastronomii.
-
poznanie miejsca odbywania stażu,
-
zapoznanie uczestników z przepisami bhp i p.poż. oraz dotyczącymi żywienia zbiorowego,
-
nadzór sanitarny w Irlandii,
-
instytucje zajmujące się nadzorem sanitarnym w Irlandii,
-
instruktaż stanowiskowy.
-
zapoznanie z zasadami magazynowania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
-
zasady obróbki wstępnej surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
-
urządzenia do mycia, sortowania, usuwania części niejadalnych i rozdrabniania – zasada ich działania i obsługiwanie,
-
ćwiczenia w myciu, sortowaniu, usuwaniu części niejadalnych i rozdrabnianie surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
-
warunki obróbka termiczna surowców – gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie,
-
urządzenia do obróbki wstępnej, zasada ich działania i obsługiwanie,
-
ćwiczenia w sporządzaniu potraw, w tym dań regionalnych w/w metodami.
-
rodzaje obróbki chłodniczej surowców – chłodzenie i zamrażanie,
-
urządzenia do obróbki chłodniczej, zasada ich działania i obsługiwanie,
-
ćwiczenia w sporządzaniu potraw w/w metodami.
-
zasady i sposoby zagospodarowania odpadów kuchennych,
-
sortowanie odpadów kuchennych organicznych i nieorganicznych,
-
sprzęt i urządzenia niezbędne w usuwaniu odpadów żywnościowych,
-
analiza zagrożeń wynikających z powstawania odpadów kuchennych – ćwiczenia.
-
zapoznanie z zasadami utrzymania higieny w kuchni,
-
urządzenia do mycia i wyparzania naczyń,
-
suszenie naczyń,
-
rodzaje stosowanych detergentów,
-
przygotowanie naczyń do mycia,
-
dobieranie detergentów,
-
obsługa urządzeń myjących.
-
ćwiczenia teoretyczne w sporządzaniu jadłospisów z uwzględnieniem kuchni niemieckiej,
-
zasady sporządzania poszczególnych rodzajów posiłków,
-
planowanie posiłków w zakładach z pełnym wyżywieniem, dobór wyżywienia do grup,
-
sporządzenie przykładowego całodziennego jadłospisu.
-
wyposażenie zakładów gastronomicznych w drobny sprzęt (sztućce i zastawa stołowa) i jego zastosowanie,
-
dobór naczyń do różnego rodzaju posiłków i potraw,
-
przygotowanie stołów i sal na przyjęcie,
-
nakrywanie i dekoracja stołów,
-
ćwiczenia w przygotowaniu sali konsumpcyjnej,
-
techniki podawania do stołu,
-
zasady podawania potraw,
-
zasady zbierania naczyń po posiłkach,
-
ćwiczenia w podawaniu do stołu i zbieraniu naczyń.
-
kultura osobista i etyka zawodowa pracowników obsługi,
-
higiena i ubiór pracowników obsługi,
-
organizacja pracy pracowników,
-
ćwiczenia w obsługiwaniu konsumentów.