Program praktyk
TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA
I - II DZIEŃ
Przepisy i zasady obowiązujące w zakładzie.
- poznanie miejsca odbywania stażu,
- zapoznanie uczestników z przepisami bhp i p.poż. oraz dotyczącymi miejsca praktyki,
- zagrożenia mogące wystąpić podczas odbywania praktyki zawodowej,
- analiza zagrożeń w miejscu praktyki,
- instruktaż stanowiskowy.
III - IV DZIEŃ
Dokumentacja w zakładzie.
- zapoznanie z zasadami prowadzenia dokumentacji,
- wzory dokumentów,
- analiza zapisów w dokumentacji,
- ćwiczenia w prowadzeniu dokumentacji.
V - VI DZIEŃ
Wyposażenie zakładu praktyki.
- wyposażenie zakładów w sprzęt i jego zastosowanie,
- dobór sprzętu do różnych zadań,
- przygotowanie stanowiska do praktyk.
VII - VIII DZIEŃ
Zadania przygotowawcze:
- . przygotowanie maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych do naprawy.
IX - X DZIEŃ
Zadania przygotowawcze:
- . przygotowanie maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych do naprawy.
XI - XII DZIEŃ
Diagnostyka:
- rozpoznawanie usterek i uszkodzeń maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych,
- dobór narzędzi do naprawy pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych,
- dobór przyrządów specjalistycznych do planowanej naprawy poszczególnych układów maszyn.
XIII - XIV DZIEŃ
Diagnostyka:
- rozpoznawanie usterek i uszkodzeń maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych,
- dobór narzędzi do naprawy pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych,
- dobór przyrządów specjalistycznych do planowanej naprawy poszczególnych układów maszyn.
XV - XVI DZIEŃ
Naprawa usterek:
- wykonywanie obsługi i naprawy pojazdów rolniczych bez zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska (bhp).
XVII - XVIII DZIEŃ
Naprawa usterek:
- wykonywanie obsługi i naprawy pojazdów rolniczych bez zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska (bhp).
XIX - XX DZIEŃ
Naprawa usterek:
- wykonywanie obsługi i naprawy pojazdów rolniczych bez zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska (bhp).
TECHNIK SYSTEMÓW I URZĄDZEŃ ENERGETYKI ODNAWIALNEJ
I - II DZIEŃ
Przepisy i zasady obowiązujące w zakładzie.
- poznanie miejsca odbywania stażu,
- zapoznanie uczestników z przepisami bhp i p.poż. oraz dotyczącymi miejsca praktyki,
- zapoznanie z regulaminami obowiązującymi w miejscu stażu.
III - IV DZIEŃ
Wykonywanie schematów do montażu urządzeń energetyki odnawialnej.
V - VI DZIEŃ
Montaż układów zasilania urządzeń energetyki odnawialnej według schematu.
VII - VIII DZIEŃ
Dobór i łączenie sterowników do obsługi urządzeń energetyki odnawialnej.
IX - X DZIEŃ
Pomiary i interpretacja danych w urządzeniach energetyki odnawialnej.
XI - XII DZIEŃ
Regulacja układów automatycznego sterowania urządzeniami energetyki odnawialnej.
XIII - XIV DZIEŃ
Ocena stanu technicznego urządzeń energetyki odnawialnej – usuwanie nieprawidłowości.
XV - XVI DZIEŃ
Pierwsze uruchomienie i przekazanie do użytkowania urządzeń energetyki odnawialnej.
XVII - XVIII DZIEŃ
Inwentaryzacja urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.
XIX - XX DZIEŃ
Analiza dokumentacji, sporządzanie notatek.
TECHNIK WETERYNARII
I - II DZIEŃ
Przepisy i zasady obowiązujące w zakładzie.
- poznanie miejsca odbywania stażu,
- zapoznanie uczestników z przepisami bhp i p.poż. oraz dotyczącymi miejsca praktyki,
- nadzór sanitarny w Irlandii,
- instytucje zajmujące się nadzorem sanitarnym w Irlandii,
- instruktaż stanowiskowy.
III - IV DZIEŃ
Dokumentacja weterynaryjna.
- zapoznanie z zasadami prowadzenia dokumentacji weterynaryjnej,
- wzory dokumentów,
- analiza zapisów w dokumentacji,
- ćwiczenia w prowadzeniu dokumentacji weterynaryjnej.
V - VI DZIEŃ
Zasady ochrony zdrowia człowieka i zwierząt.
- zagrożenia mogące wystąpić podczas odbywania praktyki zawodowej,
- przyczyny i możliwe skutki zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi w praktycznym działaniu,
- analiza zagrożeń w miejscu praktyki.
VII - VIII DZIEŃ
Różne czynniki możliwe w weterynarii.
- analiza czynników szkodliwych,
- analiza czynników uciążliwych,
- analiza możliwych skutków zagrożeń,
- sformułowanie wniosków.
IX - X DZIEŃ
Dostępne środki ochrony.
- podstawy zaopatrzenia i stosowania środków ochrony indywidualnej,
- obowiązujące w Irlandii przepisy,
- porównanie przepisów irlandzkich z polskimi.
XI - XII DZIEŃ
Ochrona indywidualna.
- identyfikacja zagrożeń,
- dobór środków ochrony indywidualnej,
- wybrane prace, przy których wymagane jest stosowanie środków ochrony indywidualnej,
- wybrane prace, przy których wymagane jest stosowanie środków ochrony indywidualnej.
XIII - XIV DZIEŃ
Wyposażenie zakładów weterynaryjnych.
- wyposażenie zakładów weterynaryjnych w sprzęt i jego zastosowanie,
- dobór sprzętu do różnych zadań,
- przygotowanie stanowiska do praktyk.
XV - XVI DZIEŃ
Diagnostyka weterynaryjna.
XVII - XVIII DZIEŃ
Zabiegi weterynaryjne.
XIX - XX DZIEŃ
Zabiegi weterynaryjne.
Program stażu może ule.gać zmianom wynikającym np. z sytuacji w danym dniu w zakładzie praktyk.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
I - II DZIEŃ Przepisy i zasady obowiązujące w gastronomii.
- poznanie miejsca odbywania stażu,
- zapoznanie uczestników z przepisami bhp i p.poż. oraz dotyczącymi żywienia zbiorowego,
- nadzór sanitarny w Irlandii,
- instytucje zajmujące się nadzorem sanitarnym w Irlandii,
- instruktaż stanowiskowy.
III - IV DZIEŃ Magazynowanie i obróbka wstępna surowców.
- zapoznanie z zasadami magazynowania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
- zasady obróbki wstępnej surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
- urządzenia do mycia, sortowania, usuwania części niejadalnych i rozdrabniania – zasada ich działania i obsługiwanie,
- ćwiczenia w myciu, sortowaniu, usuwaniu części niejadalnych i rozdrabnianie surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
V - VI DZIEŃ Obróbka termiczna surowców.
- warunki obróbka termiczna surowców – gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie,
- urządzenia do obróbki wstępnej, zasada ich działania i obsługiwanie,
- ćwiczenia w sporządzaniu potraw, w tym dań regionalnych w/w metodami.
VII - VIII DZIEŃ Obróbka chłodnicza surowców.
- rodzaje obróbki chłodniczej surowców – chłodzenie i zamrażanie,
- urządzenia do obróbki chłodniczej, zasada ich działania i obsługiwanie,
- ćwiczenia w sporządzaniu potraw w/w metodami.
IX - X DZIEŃ Odpady i resztki kuchenne.
- zasady i sposoby zagospodarowania odpadów kuchennych,
- sortowanie odpadów kuchennych organicznych i nieorganicznych,
- sprzęt i urządzenia niezbędne w usuwaniu odpadów żywnościowych,
- analiza zagrożeń wynikających z powstawania odpadów kuchennych – ćwiczenia.
XI - XII DZIEŃ Naczynia stołowe i kuchenne – utrzymanie higieny w kuchni.
- zapoznanie z zasadami utrzymania higieny w kuchni,
- urządzenia do mycia i wyparzania naczyń,
- suszenie naczyń,
- rodzaje stosowanych detergentów,
- przygotowanie naczyń do mycia,
- dobieranie detergentów,
- obsługa urządzeń myjących.
XIII - XIV DZIEŃ Jadłospis –zasady układania.
- ćwiczenia teoretyczne w sporządzaniu jadłospisów z uwzględnieniem kuchni niemieckiej,
- zasady sporządzania poszczególnych rodzajów posiłków,
- planowanie posiłków w zakładach z pełnym wyżywieniem, dobór wyżywienia do grup,
- sporządzenie przykładowego całodziennego jadłospisu.
XV - XVI DZIEŃ Wyposażenie zakładów gastronomicznych.
- wyposażenie zakładów gastronomicznych w drobny sprzęt (sztućce i zastawa stołowa) i jego zastosowanie,
- dobór naczyń do różnego rodzaju posiłków i potraw,
- przygotowanie stołów i sal na przyjęcie,
- nakrywanie i dekoracja stołów,
- ćwiczenia w przygotowaniu sali konsumpcyjnej,
XVII - XVIII DZIEŃ Obsługa sali konsumpcyjnej.
- techniki podawania do stołu,
- zasady podawania potraw,
- zasady zbierania naczyń po posiłkach,
- ćwiczenia w podawaniu do stołu i zbieraniu naczyń.
XIX - XX DZIEŃ Obsługa konsumenta.
- kultura osobista i etyka zawodowa pracowników obsługi,
- higiena i ubiór pracowników obsługi,
- organizacja pracy pracowników,
- ćwiczenia w obsługiwaniu konsumentów.