Zdrowe, dawne tradycje żywieniowe

  • 04 lutego 2019 00:00

30 stycznia 2019 r. w naszej szkole odbył się Regionalny Konkurs „W zdrowym ciele zdrowy duch” przeznaczony dla uczniów gimnazjów i szkół podstawowych. Była to już 6 edycja tego przedsięwzięcia, tym razem poświęcona tradycjom żywieniowym, mającym korzystny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie mieszkańców naszego regionu.

W bieżącym roku Konkurs zorganizowany został przy pełnej aprobacie i przychylności Instytutu Żywienia i Żywności im. prof. Aleksandra Szczygła w Warszawie. Staramy się o patronat tej instytucji i jesteśmy przekonani, że kolejna edycja będzie miała już oficjalny mecenat tej zacnej instytucji.

Słowa powitania do naszych gości skierował pan dyrektor mgr inż. Józef Gocko, życząc jednocześnie sukcesu i satysfakcji z udziału w zmaganiach.

W konkursie udział wzięło 15 drużyn, reprezentujących 13 szkół podstawowych powiatu sanockiego: SP z Beska, Długiego, Dobrej, Kostarowiec, Niebieszczan, Sanoka nr 1, nr 2, nr 3, nr 6 i nr 8 oraz Strachociny, Trepczy i Zarszyna.  Zadanie konkursowe polegało na prezentacji wykonania plakatu (zgodnie z treścią wiodącą konkursu), oraz prezentacji multimedialnej.

Poziom uczestników był bardzo wyrównany, przygotowane prace i wystąpienia uczniów wzbudziły uznanie i podziw członków komisji konkursowej. Pan przewodniczący jury – dr Ryszard Dziekan – Kierownik Zakładu Ekonomii Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Jan Grodka w Sanoku przyznał, że wykonane prace i zaangażowanie uczniów podczas ich prezentacji wywarły na nim wielkie wrażenie.

Gościem specjalnym była Pani Marta Sikorska – kierownik Oddziału Żywności i Żywienia w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sanoku. Razem z panią kierownik odwiedziła nas pani Elżbieta Mandzelowska, również pracownik WSS-E w Sanoku. Panie w swoim wykładzie przedstawiły zadania Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz zaprezentowały efekty kilku badań laboratoryjnych w postaci posiewów mikrobiologicznych. Prelekcja wzbudziła u uczniów i ich opiekunów duże zaciekawienie i z  zainteresowaniem zadawano pytania.

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody książkowe. Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę nauczycieli, którzy dołożyli starań w przygotowanie uczniów i za sprawowaną opiekę.

Organizatorzy dziękują wszystkim pracownikom ZS CKR, którzy przyczynili się swoim zaangażowaniem w organizację imprezy, a także uczniom klasy 2PT technikum żywienia i usług gastronomicznych za przygotowany poczęstunek i pomoc w sprawnym przebiegu konkursu.

M. Bienia, A. Wiśniewska