Wyjazd do Instytutu Zootechniki w Odrzechowej
We wrześniu grupa technik weterynarii odwiedziła Instytut Zootechniki w Odrzechowej. Podczas zajęć praktycznych w terenie młodzież przygotowała kozy Karpackie do przeglądu.
Uczniowie wzięli udział w przygotowaniu kóz do przeglądu i oceny która ma na celu : stabilizację i zachowanie unikalnego genotypu kozy karpackiej, która jest rasą rodzimą, wytworzoną w naszym kraju, powiększenie istniejącej populacji, zachowanie zmienności genetycznej.
Podczas zajęć uczniowie nie tylko poznali cechy charakterystyczne chowu i hodowli kozy karpackiej, ale także przeanalizowali pokrój kozy.
Zwrócili uwagę na ocenę pokroju oraz mleczności kozy karpackiej.
Dodatkowo zostało przeanalizowane całe stado pod kątem genetyki. Sprawdziliśmy czy pojawiły się w stadzie bliźnięta , a nawet trojaczki i jaki był ich dalszy los.
Pani Oliwia opowiedziała o losach koźląt odrzuconych lub takich ,które stracą swoją matkę. Poznaliśmy rolę kozy mamki.
Uczniowie po zapoznaniu się z obecnym stanem stada oraz wykonaniu kilku zadań dydaktycznych mieli czas na beztroskie poprzytulanie skorych do głaskania młodych kózek i koziołków.
Następnie uczniowie zajęli się bydłem. Przeanalizowali zasoby bydła simentalskiego w IŻ w Odrzechowej. Zajęcia odbywały się zarówno na terenie hali udojowej, obory krów mlecznych oraz opasów.
Zostały przeanalizowane profile produkcji bydła na terenie IZ w Odrzechowej.
Uczniowie poznali pasze którymi są żywione krowy i opasy w IZ.
Dodatkowo odbyły się zajęcia związane z żywieniem bydła mlecznego i tworzenia dawki TMR.
Uczniowie mieli okazje wziąć udział w nowoczesnych badaniach paszy TMR wykorzystywanej w IZ w Odrzechowej najnowszym modelem NIRS™ DS3. Bezpośredni pomiar próbek pasz i surowców paszowych w postaci zmielonej lub niezmielonej możliwy do wykonania w czasie około 1 minuty daje możliwość pomiaru wielu parametrów.
Uczniowie przeanalizowali następujące parametry w TMR w Odrzechowej: tłuszcz, białko, wilgotność, popiół, skrobia i włókno surowe. Dodatkowo dowiedzieli się o możliwości opracowania zaawansowanych modeli analitycznych dla parametrów takich, jak aminokwasy, NDF, ADF i inne.
Po zakończonej analizie paszy cała grupa wróciła zadowolona do szkoły.
Paulina Pankowska