Targi HORECA/GASTROFOOD 2019
W dniu 22 listopada 2019 roku 20 uczniów klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami Małgorzatą Bienia i Agnieszką Wiśniewską mieli okazję zobaczyć Krakowskie Targi Hotelarsko – Gastronomiczne HORECA/GASTROFOOD 2019.
Są to największe jesienne Targi branży w Polsce. Co roku na powierzchni ponad 7 tys. m2 spotyka się w Krakowie blisko 300 wystawców z kraju i zagranicy. Na targach prezentowana jest pełna oferta wyposażenia dla restauracji, barów, kawiarni, cukierni, stołówek, pizzerii oraz hoteli i innych obiektów noclegowych, a także artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii. Swoją ofertę turystyczną prezentują również biura podróży.
Podczas targów uczniowie mieli możliwość obejrzenia profesjonalnych pokazów w zakresie sztuki kulinarnej. Podczas ich trwania odbył się Finał Bocuse d’Or Poland 2019. Na oczach szerokiej publiczności oraz polskich i zagranicznych jurorów – szefowie znanych restauracji, zaprezentowali swoje umiejętności. W ciągu 5 godzin kandydaci przy wsparciu swoich pomocników (commis) musieli przygotować danie mięsne i rybne. Dania miały być przygotowane z tradycyjnych polskich produktów.