Sukces uczniów ZS CKR Nowosielce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Smaki Wsi”
W dniach od 12 do 14 maja 2016 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie koło Kętrzyna odbyła się piąta edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Smaki Wsi”. Do walki o statuetkę Złotej Patelni przystąpiło 25 szkolnych drużyn z całej Polski. Tematem zmagań tegorocznej edycji konkursu były „zapomniane potrawy regionalne”. Każdy z zespołów miał 90 minut na przygotowanie finałowego dania. Jury zwracało uwagę nie tylko na walory smakowe, ale także na estetykę. Oceniana była również zgodność potrawy z tematem konkursu oraz sposób jej podania i prezentacji przed komisją konkursową. Drużynę ZS CKR Nowosielce tworzyli uczniowie klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych: Sylwia Binkowicz oraz Eryk Żarski.
Nasi reprezentanci przygotowali potrawę pod nazwą „Parzybroda z młodych ziemniaczków i kapusty, podana z pieczoną wieprzowiną”. Sylwia i Eryk wykazali się profesjonalnym podejściem do zadania, co przyniosło sukces w postaci II miejsca. Statuetka Srebrnej Patelni, szereg nagród rzeczowych, dyplomy imienne dla uczniów i opiekuna, a przede wszystkim mnóstwo doświadczeń zawodowych to efekt udziału w zawodach. Do konkursu uczniów przygotowała mgr Małgorzata Bienia.
Zobacz też: http://www.karolewo.com
Nasi reprezentanci przygotowali potrawę pod nazwą „Parzybroda z młodych ziemniaczków i kapusty, podana z pieczoną wieprzowiną”. Sylwia i Eryk wykazali się profesjonalnym podejściem do zadania, co przyniosło sukces w postaci II miejsca. Statuetka Srebrnej Patelni, szereg nagród rzeczowych, dyplomy imienne dla uczniów i opiekuna, a przede wszystkim mnóstwo doświadczeń zawodowych to efekt udziału w zawodach. Do konkursu uczniów przygotowała mgr Małgorzata Bienia.
Zobacz też: http://www.karolewo.com