Konkurs – „Wpływ żywności modyfikowanej na zdrowie człowieka”

  • 24 lutego 2018 00:00
W dniu 21. 02. 2018r w naszej szkole odbyła się V edycja Regionalnego Konkursu „W zdrowym ciele zdrowy duch”, którego temat brzmiał: „Wpływ żywności modyfikowanej na zdrowie człowieka”, współorganizowanego przez Instytut Instytut Gospodarki Rolnej i Leśnej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sanoku.
Zebranych gości powitał p. dyrektor szkoły mgr inż. Józef Gocko oraz poseł na Sejm RP dr Piotr Uruski.
Konkurs polegał na wykonaniu plakatu i opracowaniu multimedialnej prezentacji tematycznie związanej z tematem. W zmaganiach udział wzięło 12 drużyn dwuosobowych z 11 szkół, z Beska, Długiego, Niebieszczan, Pobiedna, Strachociny, Trepczy, Zarszyna oraz Szkoły Podstawowe nr 1, nr 3, nr 8 oraz nr 9 z Sanoka.
Pierwsze miejsce zajęły uczennice: Natalia Biel i Kamila Tokarz z SP w Pobiednie. Na drugim miejscu uplasowały się: Aleksandra Sikorowicz i Klaudia Miazga z SP w Zarszynie, zaś trzecie miejsce Gabriela Adamiak i Aleksandra Marczak z SP w Strachocinie.
Laureatami za wykonanie najładniejszego plakatu zostali uczniowie ze szkoły SP nr 8 w Sanoku: Dawid Dmitrzak i Patrycja Wójcik.
Uczestnicy reprezentowali bardzo wysoki poziom wiedzy i w atrakcyjny sposób przedstawiali swoje plakaty. Wszyscy uczniowie otrzymali dyplomy i cenne nagrody książkowe, a ich opiekunowie podziękowania za zmobilizowanie młodzieży do podjęcia wyzwania.
Konkurs został uatrakcyjniony prelekcją, wygłoszoną przez studentki PWSZ w Sanoku nt. zasad prawidłowego żywienia.
W czasie obrad jury uczestnicy zmagań konkursowych mogli obserwować pokaz sztuki carvingu w owocach i warzywach, prezentowany przez uczennice kl. 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Konkurs przebiegał w bardzo miłej atmosferze, na wysokim poziomie, a zakończył się deklaracją nauczycieli o kolejnym, przyszłorocznym uczestnictwie.
Wszystkim osobom zaangażowanym w nasze przedsięwzięcie organizatorzy serdecznie dziękują.