Czy opakowanie żywności może być nie/bezpieczne?
12 lutego 2020r w naszej szkole odbył się Regionalny Konkurs „W zdrowy ciele zdrowy duch” przeznaczony dla uczniów klasy VIII szkół podstawowych powiatu sanockiego. Była to już VII edycja tego przedsięwzięcia, tym razem poświęcona wpływom opakowań na żywność, a poprzez to na zdrowie i dobre samopoczucie ludzi.
Słowa powitania do naszych gości skierował pan dyrektor ZS CKR mgr inż. Józef Gocko, życząc jednocześnie sukcesu i satysfakcji z udziału w zmaganiach.
W konkursie udział wzięło 12 dwuosobowych drużyn, reprezentujących następujące szkoły: SP z Beska, Dobrej, Niebieszczan, Pakoszówki, Pobiedna, Prusieka, Sanoka nr 1, nr 3, nr 6 i nr 8 oraz Srogowa Górnego i Trepczy. Zadanie konkursowe polegało na prezentacji wykonania plakatu (zgodnie z treścią wiodącą konkursu), oraz prezentacji multimedialnej.
Pierwsze miejsce zajęły uczennice ze Szkoły Podstawowej Nr 8 w Sanoku - Amelia Jaśkowiec i Maja Sękowska pod opieką p. Marii Trzeciak. Kolejne miejsce na podium przypadło uczennicom SP w Dobrej – Anecie Wdowiak i Wiktorii Witek, a ich opiekunem była p. Iwona Burdziak-Piecuch. 3 miejsce zajęły uczennice: Roksana Filipowicz i Aleksandra Zubik z SP w Besku, które swoją pracę przygotowały pod opieką p. Magdaleny Szałankiewicz.
Dodatkowo, tradycyjnie już jury przyznało nagrodę – wyróżnienie za najlepszy plakat dla uczniów SP w Trepczy – Natalii Radwańskiej i Pawła Szczujko, których opiekunem była p. Wioletta Burdziak-Zabłotny.
Poziom uczestników był bardzo wyrównany, przygotowane prace i wystąpienia uczniów wzbudziły uznanie i podziw członków komisji konkursowej. Pan przewodniczący jury – dr inż. Ryszard Dziekan – Kierownik Zakładu Ekonomii Państwowej Uczelni Państwowej im. Jan Grodka w Sanoku przyznał, że wykonane prace i zaangażowanie uczniów podczas ich prezentacji wywarły na nim wielkie wrażenie.
Gościem specjalnym była Pani dietetyk Klaudia Fitał – reprezentująca Gabinet Dietetyczny Bonne Sante w Sanoku. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać informację o zasadach prawidłowego odżywiania się, a zwłaszcza zgubnym wpływie nadmiaru cukru w diecie. Goście chętnie i aktywnie uczestniczyli w prelekcji.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody książkowe. Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę nauczycieli, którzy dołożyli starań w przygotowanie uczniów i za sprawowaną opiekę.
Organizatorzy dziękują wszystkim pracownikom ZS CKR, którzy przyczynili się swoim zaangażowaniem w organizację imprezy.
M. Bienia, A. Wiśniewska