Cukiernik
Cukiernik to nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, a także zajęcia praktyczne u pracodawców. Absolwenci tego zawodu są bardzo poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze przygotowanego do wykonywania tego zawodu, który szybko reaguje na zmieniającą się rzeczywistość.
Informacja dodatkowa: szkoła kształci w tym zawodzie poprzez kształcenie teoretyczne oraz zajęcia praktyczne, które odbywać się będą w szkole,
w nowoczesnych pracowniach, natomiast praktyki w cukierniach.
Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych (egzamin organizowany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną),
- tytuł czeladnika (egzamin organizowany przez Izbę Rzemieślniczą).
Sylwetka absolwenta- absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do:
- produkcji i dekoracji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych,
- stosowania receptur cukierniczych,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- współpracy w zespole,
- komunikacji interpersonalnej,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń,
- przechowywania i utrwalania żywności.
Cukiernik znajdzie zatrudnienie w:
- zakładach cukierniczych produkujących wyroby karmelowe, czekoladowe, pieczywo cukiernicze trwałe,
- zakładach produkujących wyroby ciastkarskie,
- zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą.