Wyjazd na zajęcia zawodowe klasy 1LTP do Łańcuta.
W pierwszym semestrze klasa 1LTP wybrała się na zajęcia zawodowe do Łańcuta. Uczniowie kształcący się na kierunku Technik żywienia odwiedzili Zamek w Łańcucie.
Każdy zamek miał swoją kuchnię, ale mało kto wie, że naszym zamku w Łańcucie kuchnia była wyjątkowo wykwintna i w stylu francuskim lub orientalnym. Ze względu na rozmiar rezydencji i liczbę zatrudnionych w pałacu osób, praca w kuchni i jej organizacja była prawdziwym wyzwaniem. Każdego dnia dostarczano i przerabiano znaczne ilości żywności. Za parterowymi apartamentami we wschodnim i południowym skrzydle były pokoje, inspirowane najlepszymi europejskimi wzorami: jeden do wypieku ciast, drugi do przygotowania potraw z jarzyn i mięs oraz trzeci – dla służby, która liczyła w sumie ok. 50 osób. Pałac posiadał własną lodziarnię i spiżarnie. W bardzo przemyślany i wygodny dla pracowników sposób rozdzielono srebra, porcelanę i szkło, które przechowywane były w kredensie(kopie mogliśmy obejrzeć podczas drugiej części wycieczki).
Podczas zajęć z panią kustosz muzeum dowiedzieliśmy się w jakich naczyniach przygotowywało się ryby, a w jakich kaczki dlaczego garnki były miedziane lub stalowo miedziane i do czego służyły różnorodne beczułki, foremki i odlewy, które dzisiaj przypisaliśmy tylko i wyłącznie słodkim wyrobom cukierniczym. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z wyjazdu. Można na nich obejrzeć m.in. lodziarkę do lodów z czasów kiedy nie było zamrażarek, ekspresy do kawy kiedy nikt nie śnił o ekspresie ciśnieniowym na prąd, a także foremki do różnorodnych galaret mięsnych. Druga część naszej wycieczki to udział w pokazie multimedialnym. Wszytko to co oglądaliśmy na wystawie czy słuchaliśmy o tym opowieści pani kustosz, mogliśmy obejrzeć podczas projekcji filmu o kuchni łańcuckiej.
Przez moment mogliśmy się poczuć jak za dawnych lat .Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z wyjazdu