WYCIECZKA DO SANATORIÓW
Klasa V technikum żywienia i usług gastronomicznych w dniu 27 IX miała okazję zwiedzić kolejne miejsce związane z ich przyszłym zawodem. Tym razem uczniowie zapoznali się z funkcjonowaniem sanatoriów uzdrowiskowych, gdzie dowiedzieli się o zakresie obowiązków i roli dietetyka oraz o świadczeniu usług gastronomicznych dla kuracjuszy i pacjentów tych placówek.
W Sanatorium Górnik w Iwoniczu Zdroju oraz Szpitalu-Uzdrowisku Ziemowit w Rymanowie Zdroju młodzież miała możliwość zapoznania się z organizacją zaplecza gastronomicznego z uwzględnieniem specyficznego wyżywienia dla gości, np. doborem diet dla różnych schorzeń, a także organizacją stołówki sanatoryjnej, sali konsumenckiej i typowej dla takich obiektów obsługi kelnerskiej.
Dodatkowym atutem wyjazdu było zapoznanie się z różnymi rodzajami sprzętu rehabilitacyjnego, specyfiką zabiegów wykonywanych w lecznicach oraz zasadami kwaterowania gości.
Dziękujemy sanatoriom za miłe przyjęcie.