SUKCES UCZENNIC ZSCKR NOWOSIELCE W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE KULINARNYM „SMAKI WSI”

  • 21 maja 2018 00:00
W dniu 18 maja 2018 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie koło Kętrzyna odbyła się siódma edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Smaki Wsi”. Do walki o statuetkę Złotej Patelni przystąpiło 22 szkolnych drużyn z całej Polski. Tematem zmagań tegorocznej edycji konkursu były „Zupy na polskim stole” – edycja specjalna w związku z obchodami „Roku dla Niepodległej”. Każdy z zespołów miał 60 minut na przygotowanie finałowego dania. Jury zwracało uwagę nie tylko na walory smakowe, ale także na estetykę i formę podania potrawy. Oceniana była również zgodność potrawy z tematem konkursu oraz sposób jej prezentacji przed komisją konkursową. Drużynę ZSCKR Nowosielce stworzyły uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych: Anna Misiura oraz Aleksandra Żytka.
Nasze reprezentantki przygotowały potrawę pod nazwą „Sanocką Zalewajkę”. Ania i Aleksandra wykazały się profesjonalnym podejściem do zadania, co przyniosło sukces w postaci  II miejsca.  Statuetka Srebrnej Patelni, szereg nagród rzeczowych, dyplomy imienne dla uczniów i opiekuna, a przede wszystkim mnóstwo doświadczeń zawodowych to efekt udziału w zawodach. Do konkursu uczniów przygotowała mgr Małgorzata Bienia.

Zobacz też: http://www.karolewo.com