Sukces kulinarny Sylwii i Tomka
7. listopada uczniowie klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w konkursie gastronomicznym, którego głównym celem było przygotowanie oryginalnego lecz tradycyjnego dania kuchni polskiej o tematyce jesiennej. I Konkurs Jesiennej kuchni miał miejsce podczas 22. Międzynarodowych Targów HORECA w Krakowie. Już samym wyróżnieniem dla Sylwii Bieleń i Tomasza Żywickiego było zaproszenie do udziału w turnieju, tym większą radość sprawiło nam wszystkim zajęcie przez nich III miejsca. Zadaniem uczestników było sporządzenie potrawy, na wykonanie której mieli 60 minut. Nasi uczniowie wykonali roladki z dorsza nadziewane farszem szpinakowym na pierzynce z pieczonej dyni do tego został podany sos cytrynowy i żurawinowy – potrawa ta została sporządzona techniką od niedawna goszczącą w gastronomii – sous vide. Oceniającymi zmagania adeptów sztuki kulinarnej byli znani krakowscy szefowie kuchni. Oprócz dyplomów i nagród dodatkowym bonusem było zwiedzenie wystawy, na której zaprezentowano wyposażenie obiektów noclegowych i gastronomicznych, zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych, a także żywność i napoje oraz wina z całego świata, jak również prezentacja nowości branżowych, innowacyjnych rozwiązań i zaawansowanych technologii. Do udziału w konkursie uczniów przygotowała p. M. Bienia
Opracowały: M. Bienia i A. Wiśniewska