Regionalny Konkurs- Wartość prozdrowotna Żywności

  • 27 marca 2014 00:00

Dnia 12.03.2014 r. w ZS CKR Nowosielce odbyła się pierwsza edycja Regionalnego Konkursu Wartość prozdrowotna Żywności skierowanego do uczniów szkół gimnazjalnych. Głównym celem konkursu było m.in.

  • pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów związanych z problemami żywienia,
  • upowszechnianie wzorców prawidłowego żywienia,
  • promocja zdrowia,
  • konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół,
  • nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami,
  • podniesienie poziomu kształcenia zawodowego,
  • popularyzacja osiągnięć szkoły i uczniów w zakresie kształcenia zawodowego.

Do zmagań konkursowych zgłosiło się osiem szkół gimnazjalnych m.in. z Beska, Długiego, Niebieszczan, Sanoka, Strachociny, Tarnawy Dolnej, Trepczy i Zarszyna.

 Uczestnicy mieli za zadanie przygotować i przedstawić swoje prezentacje multimedialne oraz plakaty, w dowolnej formie, pracowali w zespołach dwuosobowych. Przy ocenie uwzględniono stopień trudności, atrakcyjność, inwencję twórczą oraz zgodność z tematem konkursu.

Nad prawidłowym przebiegiem turnieju czuwała komisja w składzie:

Przewodniczący: dr inż. Ryszard Szypuła,

Zastępca przewodniczącego: mgr inż. Józef Gocko,

Członkowie: mgr Małgorzata Bienia

                     mgr Marek Cymerman

                     mgr inż. Agnieszka Wiśniewska

                     mgr Jadwiga Szałankiewicz z Gimnazjum w Długim

                     mgr Rafał Komański z Gimnazjum w Zarszynie

Decyzją komisji konkursowej przyznano następujące miejsca:

I miejsce - Gimnazjum w Strachocinie, które reprezentowały Ewa Dobosz i Aleksandra Belniak, uczennice do konkursu przygotowywała Joanna Gulbinowicz.

II miejsce - Gimnazjum w Tarnawie Dolnej, które reprezentowały Karolina Kuzio i Imane Sghir uczennice do konkursu przygotowywała Renata Kaczmarska.

III miejsce - Gimnazjum nr 3 w Sanoku, które reprezentowały Oliwia Orlof i Adam Oklejewicz.

 

Serdecznie wszystkim gratulujemy  i zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konkursu.

 

Opracowała

Małgorzata Bienia