Regionalny Konkurs- Wartość prozdrowotna Żywności
Dnia 12.03.2014 r. w ZS CKR Nowosielce odbyła się pierwsza edycja Regionalnego Konkursu Wartość prozdrowotna Żywności skierowanego do uczniów szkół gimnazjalnych. Głównym celem konkursu było m.in.
- pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów związanych z problemami żywienia,
- upowszechnianie wzorców prawidłowego żywienia,
- promocja zdrowia,
- konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół,
- nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami,
- podniesienie poziomu kształcenia zawodowego,
- popularyzacja osiągnięć szkoły i uczniów w zakresie kształcenia zawodowego.
Do zmagań konkursowych zgłosiło się osiem szkół gimnazjalnych m.in. z Beska, Długiego, Niebieszczan, Sanoka, Strachociny, Tarnawy Dolnej, Trepczy i Zarszyna.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować i przedstawić swoje prezentacje multimedialne oraz plakaty, w dowolnej formie, pracowali w zespołach dwuosobowych. Przy ocenie uwzględniono stopień trudności, atrakcyjność, inwencję twórczą oraz zgodność z tematem konkursu.
Nad prawidłowym przebiegiem turnieju czuwała komisja w składzie:
Przewodniczący: dr inż. Ryszard Szypuła,
Zastępca przewodniczącego: mgr inż. Józef Gocko,
Członkowie: mgr Małgorzata Bienia
mgr Marek Cymerman
mgr inż. Agnieszka Wiśniewska
mgr Jadwiga Szałankiewicz z Gimnazjum w Długim
mgr Rafał Komański z Gimnazjum w Zarszynie
Decyzją komisji konkursowej przyznano następujące miejsca:
I miejsce - Gimnazjum w Strachocinie, które reprezentowały Ewa Dobosz i Aleksandra Belniak, uczennice do konkursu przygotowywała Joanna Gulbinowicz.
II miejsce - Gimnazjum w Tarnawie Dolnej, które reprezentowały Karolina Kuzio i Imane Sghir uczennice do konkursu przygotowywała Renata Kaczmarska.
III miejsce - Gimnazjum nr 3 w Sanoku, które reprezentowały Oliwia Orlof i Adam Oklejewicz.
Serdecznie wszystkim gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konkursu.
Opracowała
Małgorzata Bienia