
Regionalny Konkurs „Mini Chef Cook”
27 maja 2025 r. w naszej szkole odbył się Regionalny Konkurs Mini Chef Cook przeznaczony dla uczniów klasy VIII szkół podstawowych powiatu sanockiego.
Organizatorem konkursu był ZS CKR w Nowosielcach.
Słowa powitania do naszych gości skierował pan wicedyrektor ZS CKR Jakub Czerkies, życząc konkursowiczom jednocześnie sukcesu i satysfakcji z udziału w gastronomicznych zmaganiach.
Nad przebiegiem konkursu czuwał przewodniczący jury p. Rafał Żelichowski - szef kuchni jednej z restauracji w Karczmie Jawor w Solinie, pan dyrektor, dwóch nauczyciel przedmiotów gastronomicznych oraz jeden przedstawiciel – opiekun uczniów biorących udział w zmaganiach.
W konkursie udział wzięło 5 dwuosobowych drużyn, reprezentujących następujące szkoły: SP z Beska, Pielni, Pobiedna oraz z Sanoka nr 3 i nr 8. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu potraw wpisujących się w temat tegorocznej edycji „Makaron, kluski i kluseczki w roli głównej”
Pierwsze miejsce zajęli uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 3 im. Tadeusza Kościuszki w Sanoku: Michał Dzik i Wiktor Dereń, pod opieką p. Katarzyny Krawieckiej. Kolejne miejsce na podium przypadło uczeniom SP w Pielni – Zuzannie Szatkowskiej i Tobiaszowi Szatkowskiemu a ich opiekunem była p. Justyna Ciupka.
III miejsce zajęły uczennice: Diana Knurek i Maja Ciupka z SP w Besku, które swoją pracę przygotowały pod opieką p. Wioletty Mroczkowskiej.
Poziom uczestników był wyjątkowo bardzo wysoki, przygotowane potrawy wzbudziły uznanie i podziw członków komisji konkursowej. Bardzo duże wrażenie kulinaria wywarły na
mistrzu kuchni – panu Rafale Żeniszewskim, który nie szczędził słów pochwały młodym i być może przyszłym adeptom sztuki kulinarnej. Za udział w konkursie podziękował uczestnikom i ich opiekunom p. dyrektor Ryszard Dziekan, jednocześnie zachęcając naszych młodych gości do rozważenia oferty edukacyjnej naszej szkoły.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody książkowe i rzeczowe ufundowane przez dyrekcję ZS CKR w Nowosielcach oraz właściciela restauracji Bacówka Polany. Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę nauczycieli, którzy dołożyli starań w przygotowanie uczniów i za sprawowaną opiekę.
Organizatorzy dziękują wszystkim pracownikom oraz uczniom ZS CKR, którzy przyczynili się swoim zaangażowaniem w organizację imprezy.