Konkurs kulinarny „Mini Chef Cook” – fotorelacja z finału rozgrywek
28 maja 2024 r. w ZSCKR w Nowosielcach odbyła się kolejna edycja konkursu gastronomiczny „Mini Chef Cook”. Tematem przewodnim zmagań uczestników były „Zakąski w polskim wydaniu”.
Konkurs polegał na przygotowaniu w ciągu 90 minut wybranej zakąski, typowej dla regionu podkarpackiego i wykonanej z polskich surowców, a następnie jej prezentacji.
W zmaganiach wzięły udział cztery dwuosobowe drużyny ze szkół podstawowych: w Czaszynie, Nowosielcach, Rzepedzi oraz nr 8 w Sanoku. Komisja konkursowa była pod ogromnym wrażeniem poziomu wykonania zakąsek, które zachwyciły jury swoim wyglądem, smakiem i efektownym podanie oraz zaangażowania uczestników w trakcie ich sporządzania. Po trudnych i burzliwych obradach jury konkursowe ogłosiło wyniki.
Pierwsze miejsce zajęły uczennice, reprezentujące SP nr 8 w Sanoku – Gabriela Kuczma i Oliwia Wójcik, które sporządziły „Przekąski z bieszczadzkiego rejonu”. Opiekunem dziewcząt była p. Maria Trzeciak. Drugie miejsce przypadło reprezentantom SP w Rzepedzi – Oliwi Piechockiej i Emili Szlama, które zaserwowały „Ziemniaczane łódki Babci Bogusi” pod opieką pani Marzeny Barzyk - Prenkiewicz. Na trzecim miejscu uplasowali się Bartłomiej Rajchel i Gabriela Stefanowska z SP w Czaszynie, pod opieką pana Jarosława Bochanka, wykonali „Danie Babci Jasi”. Wszyscy uczestnicy otrzymali bardzo wartościowe nagrody rzeczowe ufundowane przez Restaurację Bacówka Polany. Z uśmiechami na twarzach i deklaracją chęci udziału w kolejnych turniejach, o podobnej tematyce zakończył się nasz turniej.
Organizatorkami konkursu były panie Małgorzata Bienia i Agnieszka Wiśniewska.