Gimnazjaliści gotują tradycyjne zupy
30 maja 2018r w ZS CKR w Nowosielcach odbył się konkursu gastronomiczny „Mini Chef Cook”. Tematem przewodnim zmagań uczestników były: „Tradycyjne smaki podkarpackiej kuchni” – Zupy na chłopskim stole”. Konkurs współorganizowany był z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa – OT w Rzeszowie.
Konkurs polegał na przygotowaniu w ciągu 1 godziny wybranej potrawy, typowej dla regionu podkarpackiego i wykonanej z rodzimych surowców, a następnie jej prezentacji.
W zmaganiach wzięło udział osiem dwuosobowych drużyn z 7 szkół podstawowych: w Myczkowie, nr 1 w Sanoku, w Zarszynie, w Dobrej, w Niebieszczanach, w Besku oraz nr 8 w Sanoku.
Podczas trwania zmagań pierwszej grupy uczestników, oczekujący na swoją kolej pozostali zawodnicy mieli okazję, przy pomocy naszych uczniów klasy gastronomicznej, wykonać ozdoby z warzyw i owoców, tzw. carving.
W trakcie trwania drugiej tury konkursu nasi goście mieli możliwość wziąć udział w pokazie kulinarnym, wykonanym przez p. Macieja Szewczyka, szefa kuchni Pałac Olszanica i dyrektora Instytucji Gospodarki Budżetowej „CARPATIA”.
Po trudnych i burzliwych obradach jury konkursowe ogłosiło wyniki. Komisja konkursowa była pod ogromnym wrażeniem poziomu wykonanych zup, zaangażowania w trakcie ich sporządzania oraz odnalezienia się młodych kucharzy w nowym otoczeniu. Na stole konkursowym pojawiły się m.in. staropolski żurek z borowikami, rosół z gwoździem, zupa ze świeżych ogórków, zupa pieczarkowa, zupa „Dziad z babą”.
Pierwsze miejsce zajęły uczennice, reprezentujące SP nr 8 w Sanoku - Martyna Jakiel i Justyna Zendak, które sporządziły bieszczadzką zalewajkę na maślance. Opiekunem dziewcząt była p. Maria Trzeciak. Drugie miejsce przypadło reprezentantom SP w Dobrej - Mateuszowi Demkowicz i Dominikowi Demkowicz, którzy zaserwowali krupnik na żeberkach. Na trzecim miejscu uplasowały się Justyna Paszko i Aleksandra Józefek z SP w Niebieszczanach, które wykonały kapuśniak. Obydwie drużyny przyjechały pod opieką p. Iwony Burdziak-Piecuch.
Wszyscy uczestnicy otrzymali bardzo wartościowe nagrody rzeczowe. Z uśmiechami na twarzach i deklaracją chęci udziału w kolejnych turniejach, o podobnej tematyce zakończył się nasz turniej.
Konkurs uświetnił swoją obecnością poseł RP Piotr Uruski.
Organizatorkami konkursu były panie Małgorzata Bienia i Agnieszka Wiśniewska.
Konkurs polegał na przygotowaniu w ciągu 1 godziny wybranej potrawy, typowej dla regionu podkarpackiego i wykonanej z rodzimych surowców, a następnie jej prezentacji.
W zmaganiach wzięło udział osiem dwuosobowych drużyn z 7 szkół podstawowych: w Myczkowie, nr 1 w Sanoku, w Zarszynie, w Dobrej, w Niebieszczanach, w Besku oraz nr 8 w Sanoku.
Podczas trwania zmagań pierwszej grupy uczestników, oczekujący na swoją kolej pozostali zawodnicy mieli okazję, przy pomocy naszych uczniów klasy gastronomicznej, wykonać ozdoby z warzyw i owoców, tzw. carving.
W trakcie trwania drugiej tury konkursu nasi goście mieli możliwość wziąć udział w pokazie kulinarnym, wykonanym przez p. Macieja Szewczyka, szefa kuchni Pałac Olszanica i dyrektora Instytucji Gospodarki Budżetowej „CARPATIA”.
Po trudnych i burzliwych obradach jury konkursowe ogłosiło wyniki. Komisja konkursowa była pod ogromnym wrażeniem poziomu wykonanych zup, zaangażowania w trakcie ich sporządzania oraz odnalezienia się młodych kucharzy w nowym otoczeniu. Na stole konkursowym pojawiły się m.in. staropolski żurek z borowikami, rosół z gwoździem, zupa ze świeżych ogórków, zupa pieczarkowa, zupa „Dziad z babą”.
Pierwsze miejsce zajęły uczennice, reprezentujące SP nr 8 w Sanoku - Martyna Jakiel i Justyna Zendak, które sporządziły bieszczadzką zalewajkę na maślance. Opiekunem dziewcząt była p. Maria Trzeciak. Drugie miejsce przypadło reprezentantom SP w Dobrej - Mateuszowi Demkowicz i Dominikowi Demkowicz, którzy zaserwowali krupnik na żeberkach. Na trzecim miejscu uplasowały się Justyna Paszko i Aleksandra Józefek z SP w Niebieszczanach, które wykonały kapuśniak. Obydwie drużyny przyjechały pod opieką p. Iwony Burdziak-Piecuch.
Wszyscy uczestnicy otrzymali bardzo wartościowe nagrody rzeczowe. Z uśmiechami na twarzach i deklaracją chęci udziału w kolejnych turniejach, o podobnej tematyce zakończył się nasz turniej.
Konkurs uświetnił swoją obecnością poseł RP Piotr Uruski.
Organizatorkami konkursu były panie Małgorzata Bienia i Agnieszka Wiśniewska.